7 September 2014

DR1 21 Søndag: Kan tang og rasp stoppe frygtet bakterie?

Barbara Halkier and Svend Roesen Madsen on the background and the perspectives of the collaboration with Jens Legarth, Fermentationexperts.

DR1 21 Søndag (26:10-36:36), 8.9.2014

View here: https://www.dr.dk/tv/se/21-soendag#!/26:10

Summary in Danish:

DR1 21 Søndag kl. 21.00 | Indslaget forekommer ca. 26 min. inde i udsendelsen.

12.000 danskere kan være smittet med den multiresistente bakterie MRSA - CC398. Bakteriens modstandsdygtighed overfor behandling skyldes det høje forbrug af antibiotika, bl.a. i svinefoder. Overlæge Robert Skov, Statens Serum Institut, oplever tilfælde, hvor intet antibiotika virker, og professor Hans Jørn Kolmos fra SDU mener, at MRSA er ude af kontrol i Danmark. Men opfinder Jens Legarth fra Vejle mener at have fundet nye foderkilder i form af sukkertang fra Horsens Fjord og såkaldt fermenteret rasp med højt proteinindhold, som kan nedbringe forbruget af antibiotika i kraft af særlige antioxidanter, der bl.a. giver mindre diarré hos svinene. Afdelingschef Niels Jørgen Kjeldsen fra Videncenter for Svineproduktion hos Landbrug & Fødevarer mangler dog dokumentation for Legarths påstande, men på Københavns Universitet tror Barbara Ann Halkier, professor i plantebiologi, på Jens Legarths produkt og sætter nu gang i forskning på området med støtte fra Innovationsfonden. Endvidere har Legarth skrevet kontrakt med USA's største foderproducent, Land O'Lakes.